Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
luomuwiki:kasvinsuojelusuunnitelma [2016/01/05 09:28]
pekka
luomuwiki:kasvinsuojelusuunnitelma [2016/01/05 09:37] (nykyinen)
pekka
Rivi 9: Rivi 9:
 Seuraavaksi kartoitetaan kasvinsuojeluongelmat kuten kasvitaudit ja tuholaiset, jotka ovat yhteisiä muiden kierrossa olevien kasvien kanssa. Tarpeen mukaan kiertoa muokataan niin, että viljelyyn tulee tarvittava määrä välivuosia tai etäisyydet eri lohkojen välillä ovat riittävät. Samalla kirjataan tarvittavat viljelytekniset keinot, kuten harsojen käyttö ja mahdolliset torjuntatoimenpiteet. Myös tuhoojien luontaisten vihollisten vaalimisen menetelmät kuuluvat kasvinsuojelusuunnitelmaan. Seuraavaksi kartoitetaan kasvinsuojeluongelmat kuten kasvitaudit ja tuholaiset, jotka ovat yhteisiä muiden kierrossa olevien kasvien kanssa. Tarpeen mukaan kiertoa muokataan niin, että viljelyyn tulee tarvittava määrä välivuosia tai etäisyydet eri lohkojen välillä ovat riittävät. Samalla kirjataan tarvittavat viljelytekniset keinot, kuten harsojen käyttö ja mahdolliset torjuntatoimenpiteet. Myös tuhoojien luontaisten vihollisten vaalimisen menetelmät kuuluvat kasvinsuojelusuunnitelmaan.
  
-Rikkakasvien sääteleminen lähtee lohkon rikkakasvilajiston tuntemista. Se auttaa ennakoimaan niiden mahdollisen lisääntymisen kierron jossain vaiheessa ja suunnittelemaan toimenpiteet sen ehkäisemiseksi,​ esimerkiksi viherlannoitusnurmen monipuolinen lajikevalinta,​ sopiva kylvömäärä ja paikkauskylvö. Myös pikakesannoinnin mahdollisuus kannattaa varata kiertoon.Paras torjuntakeino on hyvä kasvusto ja hyvä sato. Aluskasvin valinnalla voidaan myös vaikuttaa rikkakasvitilanteeseen.  ​+Rikkakasvien sääteleminen lähtee lohkon rikkakasvilajiston tuntemista. Se auttaa ennakoimaan niiden mahdollisen lisääntymisen kierron jossain vaiheessa ja suunnittelemaan toimenpiteet sen ehkäisemiseksi,​ esimerkiksi viherlannoitusnurmen monipuolinen lajikevalinta,​ sopiva kylvömäärä ja paikkauskylvö. Myös pikakesannoinnin mahdollisuus kannattaa varata kiertoon. Paras torjuntakeino on hyvä kasvusto ja hyvä sato. Aluskasvin valinnalla voidaan myös vaikuttaa rikkakasvitilanteeseen.  ​
  
 Lohkokohtaista kasvinsuojelusuunnitelmaa tarkastellaan myös tilatasolla ja jopa tilojen välillä silloin, kun lohkojen sijoittelulla voi olla merkitystä tuholaisten tai luontaisten vihollisten leviämisen kannalta. Lohkokohtaista kasvinsuojelusuunnitelmaa tarkastellaan myös tilatasolla ja jopa tilojen välillä silloin, kun lohkojen sijoittelulla voi olla merkitystä tuholaisten tai luontaisten vihollisten leviämisen kannalta.

Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.