Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
luomuwiki:kylvoesiemenien_tuotanto [2015/11/26 13:58]
pekka [Luomusiemenen tuotanto ja markkinointi]
luomuwiki:kylvoesiemenien_tuotanto [2016/01/05 09:48] (nykyinen)
pekka
Rivi 1: Rivi 1:
 ===== Peltoviljely - kylvösiemenien tuotanto ===== ===== Peltoviljely - kylvösiemenien tuotanto =====
  
-{{:​luomuwiki:​3688108.gif?​nolink |}}Luonnonmukaisen tuotannon lähtökohta on, että käytettävä kylvösiemen on tuotettu luomutuotannon periaatteiden mukaisesti. Tuotantoehtojen mukaan luomusiementä on käytettävä kaikista lajeista ja lajikkeista,​ joista luomulaatuista siementä on saatavissa EU:n alueelta. Tavanomaisesti tuotetun lisäysaineiston käyttö on mahdollista vain eräissä poikkeustapauksissa.+{{:​luomuwiki:​3688108.gif?​nolink |}}Luonnonmukaisen tuotannon lähtökohta on, että käytettävä kylvösiemen on tuotettu luomutuotannon periaatteiden mukaisesti. Tuotantoehtojen mukaan luomusiementä on käytettävä kaikista lajeista ja lajikkeista,​ joista luomulaatuista siementä on saatavissa EU:n alueelta. Tavanomaisesti tuotetun ​peittaamattoman ​lisäysaineiston käyttö on mahdollista vain eräissä poikkeustapauksissa ​Ely-keskuksesta vuosittain haettavalla luvalla
  
 Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ylläpitää rekisteriä saatavilla olevasta luomulisäysaineistosta sekä pelto- että puutarhakasvien osalta. Teollisuuden laatujärjestelmät edellyttävät viljaeriltä tasaista laatua, mikä korostaa sertifioidun siemenviljan merkitystä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ylläpitää rekisteriä saatavilla olevasta luomulisäysaineistosta sekä pelto- että puutarhakasvien osalta. Teollisuuden laatujärjestelmät edellyttävät viljaeriltä tasaista laatua, mikä korostaa sertifioidun siemenviljan merkitystä.
Rivi 11: Rivi 11:
 ==== Luomusiementuotannon haasteita ==== ==== Luomusiementuotannon haasteita ====
  
-Rikkakasvit,​ kuten juolavehnä,​ saunakukka, hevonhierakka ja tattaret, voivat olla ongelma nurmi- ja nurmipalkokasvien luomusiementuotannossa. Niiden siementä on vaikea lajitella pois siemenerästä tai lajittelutappio voi muodostua kohtuuttoman suureksi. Niinpä siemenviljelys kannattaa perustaa juolavehnättömälle alueelle tai ainakin puida juolavehnäiset laikut erikseen. Saunakukkaa ja muita yrttimäisiä rikkoja kannattaa kitkeä kasvustosta,​ ellei se ole mahdotonta suuren määrän tai kasvuston lakoontumisen takia. Luomuviljan kantasiemenen tulee olla tervettä (esim. ohran viirutauti, lentonoet, vehnän haisunoki), koska siementä ei voida peitata tavallisilla torjunta-aineilla.+Rikkakasvit,​ kuten juolavehnä,​ saunakukka, hevonhierakka ja tattaret, voivat olla ongelma nurmi- ja nurmipalkokasvien luomusiementuotannossa. Niiden siementä on vaikea lajitella pois siemenerästä tai lajittelutappio voi muodostua kohtuuttoman suureksi. Niinpä siemenviljelys kannattaa perustaa juolavehnättömälle alueelle tai ainakin puida juolavehnäiset laikut erikseen. Saunakukkaa ja muita yrttimäisiä rikkoja kannattaa kitkeä kasvustosta,​ ellei se ole mahdotonta suuren määrän tai kasvuston lakoontumisen takia. Luomuviljan kantasiemenen tulee olla tervettä (esim. ohran viirutauti, lentonoet, vehnän haisunoki).
  
 ==== Luomusiemenen tuotanto ja markkinointi ==== ==== Luomusiemenen tuotanto ja markkinointi ====

Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.