Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
luomuwiki:luomulypsylehmaen_ruokinta [2015/12/11 12:02]
pirkko_t [Luomuemolehmän ruokinta]
luomuwiki:luomulypsylehmaen_ruokinta [2015/12/11 12:07]
pirkko_t
Rivi 32: Rivi 32:
  
 Emolehmien ruokinnan perusteet ovat pitkälti samat sekä tavanomaisessa että luomutuotannossa. Suurin ero on rehujen tuotantotavassa,​ eikä varsinaisessa ruokinnan toteutuksessa. ​ Emolehmien ruokinnan perusteet ovat pitkälti samat sekä tavanomaisessa että luomutuotannossa. Suurin ero on rehujen tuotantotavassa,​ eikä varsinaisessa ruokinnan toteutuksessa. ​
 +{{ :​luomuwiki:​haikit2_640x531_.jpg?​nolink&​400|}}
  
-{{ :​luomuwiki:​luomuherne-vilja_768x1024_.jpg?​nolink&​350|}} 
 Emolehmien umpikauden ruokintaa varten tehdään kokoviljasäilörehua tai myöhäisemmällä asteella korjattua apilanurmisäilörehua,​ jonka D-arvotavoite on 65. Karkearehun raakavalkuaispitoisuuden tulee mielellään olla vähintään 12%, jotta sikiö kehittyy kunnolla, eikä emon tarvitse käyttää omia valkuaisvarastojaan. Erityisesti tämä huomioidaan nuorten, vielä kasvussa olevien emojen kohdalla. Mahantäytteeksi tarjolla voi olla lisäksi heinää tai hyvälaatuista olkea, sillä eläimet pysyvät rauhallisempina kun niillä on jotain tongittavaa. Hyväkuntoisille vanhemmille emoille voidaan umpikaudella syöttää myös säilörehua,​ jonka D-arvo on alempi. Emolehmien umpikauden ruokintaa varten tehdään kokoviljasäilörehua tai myöhäisemmällä asteella korjattua apilanurmisäilörehua,​ jonka D-arvotavoite on 65. Karkearehun raakavalkuaispitoisuuden tulee mielellään olla vähintään 12%, jotta sikiö kehittyy kunnolla, eikä emon tarvitse käyttää omia valkuaisvarastojaan. Erityisesti tämä huomioidaan nuorten, vielä kasvussa olevien emojen kohdalla. Mahantäytteeksi tarjolla voi olla lisäksi heinää tai hyvälaatuista olkea, sillä eläimet pysyvät rauhallisempina kun niillä on jotain tongittavaa. Hyväkuntoisille vanhemmille emoille voidaan umpikaudella syöttää myös säilörehua,​ jonka D-arvo on alempi.
  
Rivi 50: Rivi 50:
  
 ==== Luomulihanautojen ruokinta ==== ==== Luomulihanautojen ruokinta ====
 +
 +{{ :​luomuwiki:​luomuherne-vilja_768x1024_.jpg?​nolink&​400|}}
  
 Kannattava lihanaudan kasvatus edellyttää erityisesti luomutuotannossa hyvälaatuisen säilörehun tekemistä. Tavoitteena on säilörehu,​ jonka D-arvo on 68 - 70,  raakavalkuaispitoisuus 14 - 17% ja säilönnällinen laatu erinomainen. Lisäksi säilörehua tarvitaan määrällisesti riittävästi,​ jotta rehun vapaa syöttö mahdollistuu. Mikäli oman tilan pelloilta ei saada riittävästi säilörehua,​ voidaan siitä osa korjata myös yhteistyötilalta. Kannattava lihanaudan kasvatus edellyttää erityisesti luomutuotannossa hyvälaatuisen säilörehun tekemistä. Tavoitteena on säilörehu,​ jonka D-arvo on 68 - 70,  raakavalkuaispitoisuus 14 - 17% ja säilönnällinen laatu erinomainen. Lisäksi säilörehua tarvitaan määrällisesti riittävästi,​ jotta rehun vapaa syöttö mahdollistuu. Mikäli oman tilan pelloilta ei saada riittävästi säilörehua,​ voidaan siitä osa korjata myös yhteistyötilalta.

Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.