Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
luomuwiki:luomusiementuotanto [2016/02/19 12:45]
maija
luomuwiki:luomusiementuotanto [2016/02/19 12:46] (nykyinen)
maija
Rivi 12: Rivi 12:
 Luomusiementuotantoa aloittavalla tilalla on hyvä olla oma leikkuupuimuri ja kuivuri. Kunnollisella esipuhdistajalla ja lajittelijalla varmistetaan siemensadon laatu. Sadonkäsittelyketjun helppoon puhdistettavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota jo suunnitteluvaiheessa. Varastointiin tarvitaan sekä pieniä että suuria katettuja siiloja. Tarvitaanko investointeja muokkauskalustoon,​ kylvötekniikkaan,​ rikkakasvien hallintaan? ​ Luomusiementuotantoa aloittavalla tilalla on hyvä olla oma leikkuupuimuri ja kuivuri. Kunnollisella esipuhdistajalla ja lajittelijalla varmistetaan siemensadon laatu. Sadonkäsittelyketjun helppoon puhdistettavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota jo suunnitteluvaiheessa. Varastointiin tarvitaan sekä pieniä että suuria katettuja siiloja. Tarvitaanko investointeja muokkauskalustoon,​ kylvötekniikkaan,​ rikkakasvien hallintaan? ​
  
-==== Viljelytekniikka ====+====== Viljelytekniikka ​======
  
 Syyskyntö on osoittautunut parhaaksi perusmuokkausmenetelmäksi kasvitauteja ja rikkakasveja vastaan. Kylvötekniikassa on tärkeä saada maalajikohtaisesti siemen sopivalle syvyydelle. Maahiukkaset viljan siemenen ympärillä saisivat olla n. 20 % läpimittaisia siemenen kokoon verrattuna. Tällöin varmistetaan siemenen itämiselle tarvittavan veden ja ravinteiden saanti. Kesän aikana varaudutaan kitkemään vieraslajeja ja hankalia rikkakasveja,​ kuten esimerkiksi hierakkaa ja saunakukkaa pellolta. Syyskyntö on osoittautunut parhaaksi perusmuokkausmenetelmäksi kasvitauteja ja rikkakasveja vastaan. Kylvötekniikassa on tärkeä saada maalajikohtaisesti siemen sopivalle syvyydelle. Maahiukkaset viljan siemenen ympärillä saisivat olla n. 20 % läpimittaisia siemenen kokoon verrattuna. Tällöin varmistetaan siemenen itämiselle tarvittavan veden ja ravinteiden saanti. Kesän aikana varaudutaan kitkemään vieraslajeja ja hankalia rikkakasveja,​ kuten esimerkiksi hierakkaa ja saunakukkaa pellolta.
Rivi 18: Rivi 18:
 Leikkuupuinnissa seurataan kohlimilla kulkevan ja säiliöön tulevan tavaran laatua ja tehdään hienosäätö havaintojen perusteella. Leikkuuterän on oltava hyvässä kunnossa varsinkin nurmi- ja nurmipalkokasvien puinnissa. Puintikosteus saisi olla mielellään alle 25 %. Kuivauksessa kuivauslämpötila lasketaan 90 vähennettynä puintikosteus. Liian kuuma ilma ja hidas kierto vaikuttavat haitallisesti itävyyteen. Sadonkorjuussa ja sadon käsittelyssä vältetään siemenen vaurioitumista. Leikkuupuinnissa seurataan kohlimilla kulkevan ja säiliöön tulevan tavaran laatua ja tehdään hienosäätö havaintojen perusteella. Leikkuuterän on oltava hyvässä kunnossa varsinkin nurmi- ja nurmipalkokasvien puinnissa. Puintikosteus saisi olla mielellään alle 25 %. Kuivauksessa kuivauslämpötila lasketaan 90 vähennettynä puintikosteus. Liian kuuma ilma ja hidas kierto vaikuttavat haitallisesti itävyyteen. Sadonkorjuussa ja sadon käsittelyssä vältetään siemenen vaurioitumista.
  
-==== Viljelykierto ====+====== Viljelykierto ​======
  
 Luomusiementuotantokiertoa suunniteltaessa on otettava huomioon luomutuotantoehtojen vaatimus palkokasvien 30 %:n osuudesta kierrossa. Säännöstä voidaan poiketa nurmiheinien siementuotannossa. Siementuotantoehdoissa on määritelty kasvilajikohtaiset esikasvirajoitukset,​ kuten esimerkiksi nurmikasveilla 2 vuotta ja apilalla 3 vuotta. Perustamisvuotta ei lasketa esikasviksi. Rukiilla, rypsillä, rapsilla, nurmikasvustoilla ja apilakasvustoilla vaaditaan suojaetäisyydet ristiin pölyttymisen estämiseksi. Luomusiementuotantokiertoa suunniteltaessa on otettava huomioon luomutuotantoehtojen vaatimus palkokasvien 30 %:n osuudesta kierrossa. Säännöstä voidaan poiketa nurmiheinien siementuotannossa. Siementuotantoehdoissa on määritelty kasvilajikohtaiset esikasvirajoitukset,​ kuten esimerkiksi nurmikasveilla 2 vuotta ja apilalla 3 vuotta. Perustamisvuotta ei lasketa esikasviksi. Rukiilla, rypsillä, rapsilla, nurmikasvustoilla ja apilakasvustoilla vaaditaan suojaetäisyydet ristiin pölyttymisen estämiseksi.

Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.