Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
Viimeisin revisio Both sides next revision
luomuwiki:palkokasvit_ruokinnassa [2015/12/11 15:07]
pirkko_t [Kotieläintuotanto - palkokasvit ruokinnassa]
luomuwiki:palkokasvit_ruokinnassa [2015/12/11 15:13]
pirkko_t [Ruokinnallinen laatu kasveittain]
Rivi 1: Rivi 1:
 ===== Kotieläintuotanto - palkokasvit ruokinnassa ===== ===== Kotieläintuotanto - palkokasvit ruokinnassa =====
  
-{{ :​luomuwiki:​karho.jpg?​nolink&​300|}} 
 Luonnonmukaisesti viljellyissä nurmissa palkokasvit lisäävät nurmen valkuaispitoisuutta,​ koska heinien valkuaispitoisuus on ilman helppoliukoisia typpilannoitteita alhainen. Luonnonmukaisesti viljellyissä nurmissa palkokasvit lisäävät nurmen valkuaispitoisuutta,​ koska heinien valkuaispitoisuus on ilman helppoliukoisia typpilannoitteita alhainen.
  
Rivi 10: Rivi 9:
 Puna-apila- ja vuohenhernepitoisia säilörehuja lehmille syötettäessä eivät maidon määrä tai laatu ole eronneet toisistaan merkittävästi. Puna-apila- ja vuohenhernepitoisia säilörehuja lehmille syötettäessä eivät maidon määrä tai laatu ole eronneet toisistaan merkittävästi.
  
 +{{ :​luomuwiki:​karho.jpg?​nolink&​300|}}
 Apilapitoisen rehun kivennäiskoostumus on erilainen verrattuna nurmiheinärehuihin,​ sillä se sisältää enemmän kalsiumia ja magnesiumia sekä vähemmän fosforia ja kaliumia kuin puhtaat heinänurmet. Siksi niiden Ca/P -suhde on korkeampi ja K/(Ca+Mg) -ekvivalenttisuhde matalampi kuin heinäkasvirehuissa. Jälkimmäinen vähentää mm. lehmien laidunhalvausriskiä. ​ Apilapitoisen rehun kivennäiskoostumus on erilainen verrattuna nurmiheinärehuihin,​ sillä se sisältää enemmän kalsiumia ja magnesiumia sekä vähemmän fosforia ja kaliumia kuin puhtaat heinänurmet. Siksi niiden Ca/P -suhde on korkeampi ja K/(Ca+Mg) -ekvivalenttisuhde matalampi kuin heinäkasvirehuissa. Jälkimmäinen vähentää mm. lehmien laidunhalvausriskiä. ​
 Toisaalta kalsiumin liika määrä voi estää fosforin imeytymistä,​ mikä on otettava huomioon lehmien ummessaoloaikana. Säilörehuista kannattaa aina teettää kivennäisanalyysi,​ että kivennäisruokinta saadaan eläimen tarpeiden mukaiseksi. Toisaalta kalsiumin liika määrä voi estää fosforin imeytymistä,​ mikä on otettava huomioon lehmien ummessaoloaikana. Säilörehuista kannattaa aina teettää kivennäisanalyysi,​ että kivennäisruokinta saadaan eläimen tarpeiden mukaiseksi.
Rivi 47: Rivi 47:
 ==== Ruokinnallinen laatu kasveittain ==== ==== Ruokinnallinen laatu kasveittain ====
  
-=== 1. Monivuotiset rehupalkokasvit === +==== 1. Monivuotiset rehupalkokasvit ​==== 
 +{{ :​luomuwiki:​luomuapilaa2010_004.jpg?​nolink&​300|}}
 **Puna-apila** Trifolium pratense **Puna-apila** Trifolium pratense
 Apilan D-arvo on lähtökohtaisesti hieman alhaisempi kuin heinäkasveilla,​ mutta se laskee kasvukauden edetessä hitaammin (alkukesällä n. 0,3 yksikköä/​vrk,​ kun heinänurmilla lasku on 0,5 yksikköä/​vrk). Tämä tarjoaa mahdollisuuden sadonkorjuun ajoittamisen hieman normaalia myöhemmäksi,​ jos kasvuston apilapitoisuus on tavoitteessa eli 30 - 50% kuiva-ainesadosta. ​ Apilan D-arvo on lähtökohtaisesti hieman alhaisempi kuin heinäkasveilla,​ mutta se laskee kasvukauden edetessä hitaammin (alkukesällä n. 0,3 yksikköä/​vrk,​ kun heinänurmilla lasku on 0,5 yksikköä/​vrk). Tämä tarjoaa mahdollisuuden sadonkorjuun ajoittamisen hieman normaalia myöhemmäksi,​ jos kasvuston apilapitoisuus on tavoitteessa eli 30 - 50% kuiva-ainesadosta. ​
Rivi 65: Rivi 65:
  
 Karitsoiden on havaittu syövän valkoapilaa sisältävää laidunrehua enemmän kuin pelkkää heinää sisältävää laidunta. Karitsoiden on havaittu syövän valkoapilaa sisältävää laidunrehua enemmän kuin pelkkää heinää sisältävää laidunta.
 +{{ :​luomuwiki:​wp_20130713_001_640x360_.jpg?​nolink&​300|}}
 **Sinimailanen** Medicako sativa L. **Sinimailanen** Medicako sativa L.
 Lehmillä tehdyissä ruokintakokeissa sinimailaspitoinen säilörehu on ollut tuotantovaikutukseltaan parempaa kuin heinäsäilörehu (+ 1 kg maitoa/pv). Apilaheinäsäilörehuun verraten maitoa syntyi yhtä paljon. Kuttujen ruokintakokeiden perusteella sinimailaspitoinen rehu voi olla jopa parempaa maitotuotoksella mitattuna kuin puna-apilarehu. Lehmillä tehdyissä ruokintakokeissa sinimailaspitoinen säilörehu on ollut tuotantovaikutukseltaan parempaa kuin heinäsäilörehu (+ 1 kg maitoa/pv). Apilaheinäsäilörehuun verraten maitoa syntyi yhtä paljon. Kuttujen ruokintakokeiden perusteella sinimailaspitoinen rehu voi olla jopa parempaa maitotuotoksella mitattuna kuin puna-apilarehu.

Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.