Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
luomuwiki:palkokasvit_ruokinnassa [2015/12/11 15:12]
pirkko_t [Kotieläintuotanto - palkokasvit ruokinnassa]
luomuwiki:palkokasvit_ruokinnassa [2015/12/11 15:19]
pirkko_t [2.Yksivuotiset rehupalkokasvit]
Rivi 47: Rivi 47:
 ==== Ruokinnallinen laatu kasveittain ==== ==== Ruokinnallinen laatu kasveittain ====
  
-=== 1. Monivuotiset rehupalkokasvit ===+==== 1. Monivuotiset rehupalkokasvit ​====
 {{ :​luomuwiki:​luomuapilaa2010_004.jpg?​nolink&​300|}} {{ :​luomuwiki:​luomuapilaa2010_004.jpg?​nolink&​300|}}
 **Puna-apila** Trifolium pratense **Puna-apila** Trifolium pratense
Rivi 91: Rivi 91:
 === Virnat === === Virnat ===
  
 +{{ :​luomuwiki:​herne_maistuu_laitumellakinluomu_1024x769_.jpg?​nolink&​300|}}
   * **Rehuvirna** eli peltovirna Vicia sativa ​   * **Rehuvirna** eli peltovirna Vicia sativa ​
   * **Ruisvirna** Vicia villosa ​   * **Ruisvirna** Vicia villosa ​
Rivi 98: Rivi 99:
  
 === Vihantarehuherne ===  ​ === Vihantarehuherne ===  ​
- 
 Hernesäilörehu sopii lypsylehmien ruokintaan, mutta sen käyttö on viisainta aloittaa vähän kerrallaan, jotta eläimet tottuvat tuoksuun ja makuun. Luomupellolla tehdyissä kokeissa vihantarehuherneen valkuaispitoisuus oli 15-20 %, kun palkoja tuottavan rehuherneen valkuaispitoisuudet jäivät pari prosenttiyksikköä alhaisemmiksi laskien kasvukauden edetessä. Herneiden D.arvo puolestaan oli 67-75 % nousten lievästi kasvukauden edetessä. Viikin kokeissa lituvaiheessa korjatusta rehuherne-kaurakasvustosta tehdyn säilörehun rehuarvot olivat samaa luokkaa kuin nuorella kehitysasteella korjatussa puna-apilarehussa. Hernesäilörehu sopii lypsylehmien ruokintaan, mutta sen käyttö on viisainta aloittaa vähän kerrallaan, jotta eläimet tottuvat tuoksuun ja makuun. Luomupellolla tehdyissä kokeissa vihantarehuherneen valkuaispitoisuus oli 15-20 %, kun palkoja tuottavan rehuherneen valkuaispitoisuudet jäivät pari prosenttiyksikköä alhaisemmiksi laskien kasvukauden edetessä. Herneiden D.arvo puolestaan oli 67-75 % nousten lievästi kasvukauden edetessä. Viikin kokeissa lituvaiheessa korjatusta rehuherne-kaurakasvustosta tehdyn säilörehun rehuarvot olivat samaa luokkaa kuin nuorella kehitysasteella korjatussa puna-apilarehussa.
  
 === Härkäpapu === === Härkäpapu ===
 +{{ :​luomuwiki:​billund_2015_055_768x1024_.jpg?​nolink&​300|}}
 Härkäpavun metioniinipitoisuus on alhainen ja palon kuoret sisältävät jonkin verran kasvua hidastavia parkkiaineita,​ mistä syystä niitä ei voi syöttää sioille. Säilörehuna se ei kuitenkaan haittaa märehtijöitä. Heinäkuun 9. päivä korjatun härkäpapusäilörehun raakavalkuaispitoisuus oli 21,4 %, orgaanisen aineen sulavuus 75 % ja raakakuidun pitoisuus 65 %. Viikin kokeissa härkäpavusta tehdyn säilörehun rehuarvot olivat samaa luokkaa kuin nuorella kehitysasteella korjatussa puna-apilarehussa. Puitaviin ja säilörehuna korjattaviin kasvustoihin on omat suositeltavat lajikkeensa. Säilörehuksi soveltuvat esim. Aurora ja Columbo, jotka korjataan 3 -4 vkoa kukinnan alusta. Härkäpavun metioniinipitoisuus on alhainen ja palon kuoret sisältävät jonkin verran kasvua hidastavia parkkiaineita,​ mistä syystä niitä ei voi syöttää sioille. Säilörehuna se ei kuitenkaan haittaa märehtijöitä. Heinäkuun 9. päivä korjatun härkäpapusäilörehun raakavalkuaispitoisuus oli 21,4 %, orgaanisen aineen sulavuus 75 % ja raakakuidun pitoisuus 65 %. Viikin kokeissa härkäpavusta tehdyn säilörehun rehuarvot olivat samaa luokkaa kuin nuorella kehitysasteella korjatussa puna-apilarehussa. Puitaviin ja säilörehuna korjattaviin kasvustoihin on omat suositeltavat lajikkeensa. Säilörehuksi soveltuvat esim. Aurora ja Columbo, jotka korjataan 3 -4 vkoa kukinnan alusta.
  

Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.