Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
luomuwiki:tuotantoehtojen_valvonta [2016/01/25 14:11]
maija [Tuotantoehtojen valvonta]
luomuwiki:tuotantoehtojen_valvonta [2016/01/25 14:25] (nykyinen)
maija [Tuotantoehtojen valvonta]
Rivi 19: Rivi 19:
 Alueelliset ELY-keskukset hoitavat luomuvalvonnan käytännöt ja hyväksyvät tilat luomutuotantoon. Evira ohjaa valvontaa ja pitää rekisteriä luomutuottajista. Ylin valvontaviranomainen on maa- ja metsätalousministeriö. Alueelliset ELY-keskukset hoitavat luomuvalvonnan käytännöt ja hyväksyvät tilat luomutuotantoon. Evira ohjaa valvontaa ja pitää rekisteriä luomutuottajista. Ylin valvontaviranomainen on maa- ja metsätalousministeriö.
  
-Luomutoimijat tarkastetaan joka vuosi. ​Luomutarkastaja käy tilalla tavallisesti kesällä, jolloin hän kiertää pellot ja voi tarkastaa myös mm. varastot ja kirjanpidon. Tuotantoehtojen rikkomukset ovat harvinaisia,​ ja silloinkaan ei kyse ole yleensä kiellettyjen väkilannoitteiden tai torjunta-aineiden käytöstä vaan esim. yksipuolisesta viljelykierrosta tai tavanomaisen siemenen käytöstä.+Luomutoimijat tarkastetaan joka vuosi. ​Luomutarkastuksia tehdään ympäri vuoden. Tarkastuksessa käydään läpi mm. luomusuunnitelma, ​varastot ja kirjanpito. Lisäksi voidaan kiertää pellot ja eläinsuojat. Tuotantoehtojen rikkomukset ovat harvinaisia,​ ja silloinkaan ei kyse ole yleensä kiellettyjen väkilannoitteiden tai torjunta-aineiden käytöstä vaan esim. yksipuolisesta viljelykierrosta, puutteellisesta varastokirjanpidosta ​tai luvattomasta ​tavanomaisen siemenen käytöstä.
  
 Luomukotieläintarkastukset tehdään yleensä samalla käynnillä kuin viljelytarkastuskin. Lisäksi osalla kotieläintiloista käydään sisäruokintakaudella. Luomukotieläintarkastukset tehdään yleensä samalla käynnillä kuin viljelytarkastuskin. Lisäksi osalla kotieläintiloista käydään sisäruokintakaudella.
  
-Marjojen ja sienien tai muiden keräilytuotteiden sertifiointi luomutuotteeksi on myös mahdollista. Silloin selvitetään,​ että kyseisellä yhtenäisellä metsäalueella ei ole käytetty lannoitteita tai torjunta-aineita kolmeen vuoteen, ja että kerääjät tuntevat luomuehdot ja pystyvät selvästi rajaamaan luomukeräilyalueen.+Marjojen ja sienien tai muiden keräilytuotteiden sertifiointi luomutuotteeksi on myös mahdollista. Silloin selvitetään,​ että kyseisellä yhtenäisellä metsäalueella ei ole käytetty lannoitteita tai torjunta-aineita kolmeen vuoteen.
  
 Jatkojalostusyrittäjät hakeutuvat valvontaan Eviran kautta. Luomutuotteiden vähäinen käsittely ja alhainen jatkojalostus tarkastetaan viljelyn ja kotieläintuotannon luomutarkastusten yhteydessä. Varsinainen jatkojalostus (tuottaja käyttää tai pakkaa muiden tuottamia luomutuotteita tai käyttää valmistuksessa myös tavanomaisia raaka-aineita) tarkastetaan erikseen. Jatkojalostusyrittäjät hakeutuvat valvontaan Eviran kautta. Luomutuotteiden vähäinen käsittely ja alhainen jatkojalostus tarkastetaan viljelyn ja kotieläintuotannon luomutarkastusten yhteydessä. Varsinainen jatkojalostus (tuottaja käyttää tai pakkaa muiden tuottamia luomutuotteita tai käyttää valmistuksessa myös tavanomaisia raaka-aineita) tarkastetaan erikseen.
- 
-USDA+ ryhmään hakeutuneille maatiloille tehdään tuotantotarkastus vuosittaisen EU - tuotantotarkastuksen yhteydessä. 
  
 Biodynaamisen viljelyn tuotantoehtojen valvonta hoidetaan Demeter-tarkastajien toimesta, joita voivat olla myös koulutetut luomutarkastajat. Tällöin Demeter-tarkastus tapahtuu luomutarkastuksen yhteydessä. Biodynaamisen viljelyn tuotantoehtojen valvonta hoidetaan Demeter-tarkastajien toimesta, joita voivat olla myös koulutetut luomutarkastajat. Tällöin Demeter-tarkastus tapahtuu luomutarkastuksen yhteydessä.
Rivi 33: Rivi 31:
 Luomuvalvontaan liittyneillä ja sen läpäisseillä viljelijöillä ja luomutuotteiden valmistajilla on eri hakemuksesta oikeus käyttää luomumerkkiä luomutuotteissaan. (Katso myös sivu [[luomuwiki:​luomumerkit|Luomumerkit]]) Luomuvalvontaan liittyneillä ja sen läpäisseillä viljelijöillä ja luomutuotteiden valmistajilla on eri hakemuksesta oikeus käyttää luomumerkkiä luomutuotteissaan. (Katso myös sivu [[luomuwiki:​luomumerkit|Luomumerkit]])
  
-Luomusopimusehtojen ​valvonta tehdään ​TE-keskusten virkamiesten toimesta samalla ​kun muukin EU-tukien valvonta.+Luomusitoumusehtojen ​valvonta tehdään ​ELY-keskusten virkamiesten toimesta samalla ​kuin muukin EU-tukien valvonta.
  
  

Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.