Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Seuraava revisio Both sides next revision
luomuwiki:viljelykierron_laatiminen [2015/11/11 13:10]
kari luotu
luomuwiki:viljelykierron_laatiminen [2015/11/11 13:13]
kari
Rivi 1: Rivi 1:
 ====== Viljelykierron laatiminen ====== ====== Viljelykierron laatiminen ======
 +
 +{{:​luomuwiki:​viljelykierron_laatiminen_a.gif?​nolink|}}
  
 ==== Lataus- ja purkuvuorot ==== ==== Lataus- ja purkuvuorot ====
Rivi 28: Rivi 30:
  
 Em. lähtökohdista valitaan tavoitekierto tai kaksikin, toinen esimerkiksi koville maille, toinen suomaille. Tarkistetaan,​ vastaako tavoitekierto tarpeita. Jos tavoitekierto on kuusivuotinen,​ jaetaan tilan pinta-ala kuudella ja saadaan kunkin vuoron, tai lohkon, pinta-ala. Niiden perusteella arvioidaan voiko esim. nurmisato olla riittävä. Em. lähtökohdista valitaan tavoitekierto tai kaksikin, toinen esimerkiksi koville maille, toinen suomaille. Tarkistetaan,​ vastaako tavoitekierto tarpeita. Jos tavoitekierto on kuusivuotinen,​ jaetaan tilan pinta-ala kuudella ja saadaan kunkin vuoron, tai lohkon, pinta-ala. Niiden perusteella arvioidaan voiko esim. nurmisato olla riittävä.
 +
 +{{:​luomuwiki:​viljelykierron_laatiminen_b.gif?​nolink|}}
 +
 +==== Tavoitekierto käytännöksi ====
 +
 +Seuraava tehtävä on sovittaa tavoitekierto käytäntöön. Siirtymävaiheessa on mietittävä,​ miten päästään alkuun luomutuotannossa. Siirtymisen alussa tarvitaan melkein aina monivuotisia nurmia aloitukseen. Apilanurmen perustaminen voi olla paikallaan tehdä jo tavanomaisen viljelyn aikana, sillä viljan kylvö siirtymävaiheessa ilman lannoitusta johtaa helposti vähenevien satojen kierteeseen. Vihannes- ja perunanviljelyssä kannattaa erityisesti siirtymävuosina panostaa maan kunnon parantamiseen ja rikkaruohojen hävittämiseen.
 +
 +Parasta olisi, jos ennen siirtymistä perustettu apilanurmi voidaan pitää ainakin kahden siirtymävuoden ajan. Nurmi on hyvä päättää syysviljan kylvöön toisen nurmivuoden syyskesällä. (Jos ko. ruis tai vehnä myydään luomuna, tarkista heti tarkastuksiin hakeutuessasi,​ että siirtymävaihekuukaudet tulevat täyteen ennen kylvöä.)
 +
 +==== Lohkojako ====
 +
 +Iso tehtävä kiertoa suunniteltaessa on tasata todelliset lohkot vuorojen edellyttämään lohkokokoon. Kovin täsmällisesti tasaamista ei kannata yrittää, koska silloin usein joudutaan tinkimään viljelyn helppoudesta. Tavoitehan on, että kussakin vuorossa on yhtä paljon pinta-alaa tai paremminkin,​ että kukin vuoro tuottaa yhtä paljon satoa. Em. esimerkissä kunkin vuoron pitäisi olla 5 hehtaaria (25 ha/5).
 +
 +Ryhmittelyä tehtäessä tasapainoillaan esimerkiksi rehuntuotannon tasaisuuden ja toisaalta ajomatkojen kanssa. Sijainniltaan hankalat lohkot joudutaankin usein viljelemään omana kiertonaan.
 +
 +Alla esimerkissä on ensin kierto "​ihanteellisena"​ niin, että kaikki lohkot - niiden koko, viljelyominaisuudet ja sijainti - sopivat valittuun kiertoon ja vuoroista tulee yhtä suuria. Ihannemallin alla on sama kierto sovitettuna todellisempaan tilanteeseen. Lohkojako ei ole mennyt "​tasan"​ huonon ojituksen, pitkien etäisyyksien tai rikkaruohojen takia. Ylimmän rivin lohkolla joudutaan nurmi uusimaan ensimmäisen talven jälkeen pikanurmena (viherrehu +ns). Koko kierron ajan joudutaan perunalle etsimään sopivaa paikkaa ja huolehtimaan,​ että rehunurmipinta-ala säilyy riittävänä. Sadoiltaan kummatkin suunnitelmat ovat yhtä hyviä.
 +
 +{{:​luomuwiki:​viljelykierron_laatiminen_c.gif?​nolink|}}
 +
 +{{:​luomuwiki:​viljelykierron_laatiminen_d.gif?​nolink|}}
 +
 +{{:​luomuwiki:​viljelykierron_laatiminen_e.gif?​nolink|}}

Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.