Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
luomuwiki:muistilista_siirtyvaelle [2019/04/17 13:27]
pirkko_t [5. Hae luomusitoumus]
luomuwiki:muistilista_siirtyvaelle [2019/04/17 13:29] (nykyinen)
pirkko_t [6. Liity luomuvalvontaan]
Rivi 49: Rivi 49:
 ==== 6. Liity luomuvalvontaan ==== ==== 6. Liity luomuvalvontaan ====
  
-Kaikkien, jotka haluavat markkinoida tuotteitaan luonnonmukaisesti tuotettuina tulee kuulua [[http://​www.evira.fi/​portal/​fi/​tietoa+evirasta/​lomakkeet+ja+ohjeet/​luomu/​|Eviran]] ylläpitämään luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään. Valvontajärjestelmä on jaettu tuotantosuuntiin,​ joita ovat peltokasvien viljely (mukaan lukien avomaalla tapahtuva puutarhatuotanto ja hedelmäviljely),​ kasvihuonetuotanto ja sienten kasvatus, keruutuotanto,​ eläintuotanto ja alhaisen jalostusasteen elintarvikkeiden valmistus. Luomuvalvontaan voi kuulua, vaikka ei tee luomusitoumusta ja hae luomukorvausta. ​+Kaikkien, jotka haluavat markkinoida tuotteitaan luonnonmukaisesti tuotettuina tulee kuulua [[http://​www.ruokavirasto.fi|Ruokaviraston]] ylläpitämään luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään. Valvontajärjestelmä on jaettu tuotantosuuntiin,​ joita ovat peltokasvien viljely (mukaan lukien avomaalla tapahtuva puutarhatuotanto ja hedelmäviljely),​ kasvihuonetuotanto ja sienten kasvatus, keruutuotanto,​ eläintuotanto ja alhaisen jalostusasteen elintarvikkeiden valmistus. Luomuvalvontaan voi kuulua, vaikka ei tee luomusitoumusta ja hae luomukorvausta. ​
  
-Tarkastuksista vastaavat ​Evira ja ELY-keskukset. Luomutarkastaja käy tiloilla vähintään kerran vuodessa. Viljelijän ei tarvitse erikseen tilata tarkastusta,​ vaan tarkastukset toimeksi annetaan ELY-keskuksista. Tarkastuksessa varmistetaan,​ että viljelytoimenpiteet ja tuotanto-olosuhteet ovat tuotanto-ohjeiden mukaiset. Tarkastukset ovat maksullisia.+Tarkastuksista vastaavat ​Ruokavirasto ​ja ELY-keskukset. Luomutarkastaja käy tiloilla vähintään kerran vuodessa. Viljelijän ei tarvitse erikseen tilata tarkastusta,​ vaan tarkastukset toimeksi annetaan ELY-keskuksista. Tarkastuksessa varmistetaan,​ että viljelytoimenpiteet ja tuotanto-olosuhteet ovat tuotanto-ohjeiden mukaiset. Tarkastukset ovat maksullisia.
  
 === Hakeutuminen valvontajärjestelmään === === Hakeutuminen valvontajärjestelmään ===
  
-Eviran ​luomuvalvontaan liitytään Luomuvalvontalomakkeella 1, joka toimitetaan ELY-keskukseen liitteineen. Samalla sitoudutaan noudattamaan luomutuotannon ehtoja. Ehtojen noudattaminen varmistetaan vuosittaisella luomutarkastuksella,​ jonka ELY-keskus toimeksiantaa ja tekee tuotantotarkastuspäätöksen. Valvonnalla varmistetaan,​ että luomu pysyy luomuna jokaisessa vaiheessa pellolta pöytään. Kuulumalla luomuvalvontaan ja noudattamalla tuotantoehtoja tilan tuotteita voi myydä luomutuotteina. Luomutuotteita ei voi markkinoida kuulumatta luomuvalvontaan.+Ruokaviraston ​luomuvalvontaan liitytään Luomuvalvontalomakkeella 1, joka toimitetaan ELY-keskukseen liitteineen. Samalla sitoudutaan noudattamaan luomutuotannon ehtoja. Ehtojen noudattaminen varmistetaan vuosittaisella luomutarkastuksella,​ jonka ELY-keskus toimeksiantaa ja tekee tuotantotarkastuspäätöksen. Valvonnalla varmistetaan,​ että luomu pysyy luomuna jokaisessa vaiheessa pellolta pöytään. Kuulumalla luomuvalvontaan ja noudattamalla tuotantoehtoja tilan tuotteita voi myydä luomutuotteina. Luomutuotteita ei voi markkinoida kuulumatta luomuvalvontaan.
  
  

Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.